Baklava s medem a ořechy

Baklava s medem a ořechy

Výborný recept na tento dezert pro nás připravila Kristýna Svobodová (@varime_s_kristy). Jste připraveni? Jdeme na to!

Potřebný čas?

Čas přípravy: do 5 minut

Čas vaření: 8 minut

Počet porcí: podle množství

Co budeme potřebovat?

  • 1 nebo 2 balení filo těsta, v závislosti na velikosti plechu
  • 200 g rozpuštěného másla (nebo použijte sprej s máslovou chutí)
  • 300 g mletých ořechů (směs mandlí, vlašských ořechů a pistácií)
  • 1 lžička mleté skořice
  • Ořechy na ozdobu

Na sirup:

  • 150 ml vody
  • 200 g třtinového cukru
  • 4 lžíce medu
  • 2 lžíce citronové šťávy

Jak budeme postupovat? 

  1. Nejprve si připravte formu. Já použila kulatou formu o průměru 20 cm.
  2. Rozbalte balení těsta. Jednotlivé pláty těsta okrojte tak, aby měly tvar vaší formy, do které budete baklavu skládat.
  3. Připravte si namleté ořechy. Pokud používáte více druhů, smíchejte je a přidejte skořici.

Proces skládání baklavy:

  1. Začněte baklavu skládat do formy. Do formy postupně vložte 10 plátů těsta tak, že na každý plát nanesete máslo nebo použijete sprej. Poté položte další plát a znovu ho potřete máslem. Tento proces opakujte, dokud nebudete mít 10 plátů v formě.
  2. Na desátý plát těsta nasypte čtvrtinu ořechů a rovnoměrně je rozprostřete. Poté pokračujte skládáním dalších plátů těsta, které znovu promažete máslem.
  3. Tento proces opakujte tak, že výsledek bude vypadat následovně: 10 plátů těsta - čtvrtina ořechů - 5 plátů těsta - čtvrtina ořechů - 5 plátů těsta - čtvrtina ořechů - 5 plátů těsta - čtvrtina ořechů - 10 plátů těsta.

Proces krájení a pečení:

  1. Předehřejte horkovzdušnou troubu na 170°C a pečte baklavu po dobu 20 minut. Po 10 minutách snižte teplotu na 160 stupňů.
  2. Poté vyjměte baklavu z trouby a ihned ji nakrájejte na různé tvary podle vaší fantazie. Dále ozdobte baklavu ořechy.

Teď je na řadě sirup:

  1. Mezitím, kdy je baklava v troubě, připravte si sirup. Do hrnce dejte vodu, přidejte med, cukr a citronovou šťávu. Zahřejte směs a nechte vše rozpustit. Poté vařte ještě 5 minut. Sundejte z plotny a nechte vychladnout.

Dokončení baklavy:

  1. Ihned poté, co vyjmeme baklavu z trouby, zalijte ji sirupem po celém povrchu.
  2. Nechte baklavu vychladnout a poté ji servírujte.

Tím máte hotovou výtečnou baklavu s medem a ořechy!

Postup platí pro fritézy Cosori CP158 Premium Smart a Cosori CS 158 Premium.