Objednávky doručujeme pouze v rámci České republiky. Na Slovensko nezasíláme!

cart
Košík
menu

Švédské masové kuličky

28. dubna

Autor: Kristýna Svobodová 

Instagram: @receptyodkristy

Ingredience

Na masové kuličky

  • 500 g mletého vepřového masa
  • 250 g malá cibule (jemně nasekaná)
  • 1 vejce
  • 100 ml smetany na vaření
  • 100 g strouhanky
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1 lžíce olivového oleje na smažení (podle potřeby)
  • 2 lžíce hladké mouky

Na omáčku

  • 300 ml hovězího vývaru
  • 100 ml smetany na vaření
  • 1 lžička sojové omáčky
  • sůl a pepř podle chuti

Na hranolky

  • 500 g brambor (nakrájených na hranolky)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl podle chuti

Postup

  1. Příprava masových kuliček:

    • V míse smíchejte mleté vepřové maso, jemně nasekanou cibuli, vejce, smetanu, strouhanku, sůl, pepř a muškátový oříšek.
    • Rukama vytvořte malé kuličky (asi 2-3 cm v průměru).
  2. Příprava omáčky:

    • Na pánvi rozpusťte 1 lžíci másla (nebo olivového oleje) a přidejte mouku. Míchejte, dokud nezačne směs lehce hnědnout.
    • Postupně přidávejte hovězí vývar a smetanu, stále míchejte, aby se omáčka nezačala tvořit hrudky.
    • Přidejte sojovou omáčku, sůl a pepř a nechte omáčku vařit 3-5 minut, dokud nezhoustne.
  3. Příprava hranolků:

    • Brambory nakrájejte na hranolky, promíchejte je s olivovým olejem a osolte.
    • Vložte hranolky a masové kuličky do horkovzdušné fritézy a pečte při 195 °C po dobu 20-25 minut, nebo dokud nejsou zlaté a křupavé.
  4. Servírování:

    • Na talíř dejte masové kuličky, přelijte je omáčkou a podávejte s čerstvými hranolkami.
chat
Nebo nám napište na
Přihlášení
Nemáte ještě účet?Zaregistrujte se.